Kviečiame susipažinti su 4 svarbiausiomis priežastimis, kodėl verta mažinti mėsą savo mityboje. Kiekviena priežastis yra paremta moksliniais tyrimais. Šio įrašo tikslas nėra priversti visiškai nevalgyti mėsos, bet paskatinti valgyti ją rečiau.
Kodėl verta valgyti mažiau mėsos?
1. WHO (Pasaulio sveikatos organizacija) pabriežia, jog valgant raudoną mėsą (jautieną, kiaulieną, avieną, laukieną tt) daugiau nei kartą per savaitę didini vėžio susirgimo riziką. Net 100 g raudonos mėsos per dieną didina storosios žarnos, kasos ir prostatos vėžio riziką net 17%.
2. Ar žinai, kad mėsos pramonė turi viena iš blogiausių įtakų ekologijai ir klimato kaitai? Norint gauti 1 kg jautienos reikia tiek vandens, kiek žmogus sunaudoja prausdamiesi duše maždaug per metus. Mėsos pramonė labai prisideda prie CO2 išmetimo ir yra atsakinga net už 15 % pasaulinės šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos. Moksliniai tyrimai parodė, kad reikia labai sumažinti mėsos ir pieno produktų vartojimą, kad įveikti klimato krizę.
3. Valgant mėsa prisidedi prie gyvūnų kankinimo. Čia kalbame net ne apie jų žudymą, tiktai apie gyvūnų laikymo sąlygas. Daugelis žmonių nežino, kad dažniausiai mėsos gaminiams auginami gyvūnai visą gyvenimą nemato dienos šviesos, gimsta ir miršta narvuose.
4. Mažinant mėsos kiekį savo racione sumažinsite sočiųjų riebalų rūgščių vartojimą. Per didelis gyvulinės kilmės riebalų kiekis gali sukelti daugelio ligų vystymąsi, įskaitant aterosklerozę, nutukimą, širdies ir kraujagyslių sutrikimus, 2 tipo cukrinį diabetą, krūties ir storosios žarnos vėžį, taip pat imuniteto susilpnėjimą.
Neprivalote sumažinti valgomos mėsos kiekio iki nulio, tačiau jos sumažinimas tai didžiulis žingsnis į priekį ir sveikatai ir mūsų žemei.
Mėsą galima iškeisti į faršą iš lęšių, sėklų ir riešutų, gyvulinės kilmės omega-3 pakeisti į
linų,
čija, kanapių sėklas bei graikinius riešutus. Gausus baltymų šaltinis –
bolivinė balanda,
ankštinės daržovės,
anakardžių riešutai, o tokie prieskoniai kaip rūkyta paprika, maistinių mielių dribsniai priduoda daržovėms mėsos skonį.